A táplálkozás hatása a bőrre
Az omega – 3 zsírban gazdag táplálékok
A diófélék és a magvak sok omega - 3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek szintén hozzájárulnak a szép bőr megőrzéséhez. Az omega – 3 zsírsav nem csak a bőrgyulladást csökkenti, de a bőr hidratálásában is fontos szerepet játszik. A magvak és diófélék ezen kívül cinket is tartalmaznak. A cink nem csak a sebgyógyulást segíti elő, de a bőr bakteriális fertőzéseitől is megóvhat bennünket.
A szulforafán ereje
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség a világon. Nem csak a C-vitamintartalma kiemelkedő, de szulforafánban is rendkívül gazdag. Ez az anyag nem csak a napégéstől védhet meg bennünket, de a kutatások szerint, valamennyire óvhat bennünket a bőrrák kialakulásával szemben is.
A likopin és a bőrvédelem
A paradicsom tartalmaz többek között likopint. A kutatások szerint a likopin is megvédhet bennünket a napégéstől, de van még egy csodálatos tulajdonsága. Ez pedig nem más, minthogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz rendszeres fogyasztásával kevésbé leszünk ráncosak.
Az avokádó csodákat művel
Az egyik legjobb táplálék a bőr számára, az avokádó, mert hiszen egészséges zsírokkal van tele, ami hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához. Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami elősegíti a bőr rugalmasságát. Az E-vitamin emellett egy kitűnő antioxidánsban is gazdag, amely védelmet jelenthet a szabadgyökök által okozott oxidatív stresszel szemben. Az avokádóban még egy antioxidáns vitamin, a C-vitamin is megtalálható, amely vitamin a kollagéntermelésben vesz aktívan részt. A kollagén biztosítja a bőr feszességét.
A béta-karotin, mint természetes napvédő
Minden olyan táplálék – édesburgonya, sárgarépa –, amely béta-karotinban gazdag, természetes napvédő hatással is rendelkezik. A béta-karotin néminemű védelmet jelenthet a nap káros hatásaival szemben, de azért emellett nem árt naptejet sem használni, ha kifekszünk napozni.