Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek számunkra
Miért is olyan hasznos a glutation?
A szervezetünkben szabadgyökök keletkezhetnek, mégpedig sok tényező játszik ebben szerepet. A szabadgyök-képződésben szerepet játszik a levegő szennyezettsége, a dohányzás, az alkohol mértéktelen fogyasztása, a stressz és az egészségtelen, főként a feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek. A szabadgyök, amennyiben nagy mennyiségben halmozódik fel a szervezetben, úgy oxidatív stresszt okoz, és így különféle betegségek alakulhatnak ki. Az egyik legjobb antioxidáns, a glutation, amelynek az egyik pozitív tulajdonsága az, hogy megakadályozza a szervezetben a szabadgyök-képződést. Ez által pedig védelmet jelent a test sejtjei és szövetei számára az oxidatív stressz káros és gyulladást okozó hatásaitól.
A glutation más antioxidánsokat is támogathat és segítséget nyújthat azok újrahasznosításában. Melyek ezek a tápanyagok? Ez a C-vitamin, a koenzim Q10, az alfa-liponsav és az E-vitamin.
A glutation olyan méreganyagokhoz kötődik, amelyek nagyon sok kárt képesek okozni az emberi szervezetben. Ilyenek a nehézfémek és az olyan méreganyagok, amelyek például a növényirtó szerekben is megtalálhatók. A glutation tehát megköti ezeket a toxikus anyagokat, így azok nem tudnak a szervezetben betegségeket okozni.
A glutation és az immunrendszer
A glutationnak nagyon sok feladata van. Többek között elősegíti a fehérjeszintézist, illetve a T-sejtek és a makrofágok működését is megtámogatja. A glutationnak másik csodás hatása az, hogy apoptózist okoz, azaz a rákos sejtek pusztulását képes előidézni. Tudományos kutatások igazolják ennek a tápanyagnak a vírusölő hatásait is.
Mi történik, ha alacsony a glutation szintünk?
Amennyiben csak kevés glutation található a szervezetben, úgy különféle betegségek alakulhatnak ki. Ilyen a szívbetegség, a rákos megbetegedések és az olyan neurodegeneratív betegség, mint az Alzheimer - kór.
Hogyan növelhetjük a glutation szintünket?
Ha olyan táplálékokat veszünk magunkhoz, amelyek tartalmazzák a glutation építőelemeit. Ilyen táplálék a spenót, az avokádó, a narancs, a paradicsom, vagy éppen a sárgadinnye.