A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát
A citrus gyümölcsök aktívan részt vesznek a vércukorszint szabályozásában, illetve magas rosttartalmuknál fogva, könnyedén eltelítenek, így keveset eszünk. Így tudnak segíteni ezek a gyümölcsök a fogyásban. Mivel a citrusos gyümölcsök sok flavonoidot tartalmaznak, így a szív egészségét is védik.
Petrezselymes tőkehalfilé hozzávalói:
· 120 gramm fűszeres vaj
· 1 kisebb lime leve
· 1 kisebb lime
· ízlés szerint só és tarka bors
· 4 db tőkehalfilé
· 4 evőkanál olívaolaj
· fél csokor friss petrezselyemzöld
Hogyan készítsd el?
Olvaszd fel egy serpenyőben a vajat, majd öntsd át egy kisebb tálkába. Majd add hozzá a lime levet, a tarka borsot és a sót.
Öblítsd le hideg vízzel a halszeleteket, majd a fölösleges vizet itasd le azokról papírtörlő segítségével. Sóval és tarka bors keverékével fűszerezd be a halszeleteket, majd olívaolajon süsd aranybarnára a halszeletek mindkét oldalát. Tálaláskor locsold meg a halszeleteket a zöldfűszeres vajjal. Díszítésként helyezz néhány lime karikát a tányérra és néhány petrezselyemlevelet, de apróra vágott petrezselyemmel meg is szórhatod az ételt.
Narancslikőrös, rozmaringos kacsamell hozzávalói:
· 2 db kacsamell
· ízlés szerint só és tarka bors
· egy pici kacsazsír
· 2 db bio narancs
· ízlés szerint szegfűszeg, szerecsendió és fahéj
· 1 evőkanál keményítő
· 2 gerezd fokhagyma
· 2 evőkanál narancsdzsem
· 1 ujjnyi gyömbér
· 2 evőkanál narancslikőr
· 4 rozmaringág
Hogyan készítsd el?
Vagdosd be a kacsamelleket – így jobban és hamarabb megsül – és sózd, illetve borsozd meg mindkét felét. Serpenyőben forrósítsd meg a kacsazsírt és süsd néhány percig a kacsamellek mindkét oldalát aranysárgára, majd húzd le a serpenyőt a tűzhelyről.
Keverd össze egy tálban a narancsdzsemet, a narancslikőrt, a lereszelt gyömbért és a fokhagymát. Helyezd a jénai tálba a kacsamell szeleteket és kenegesd egy ecset segítségével, a narancslikőrös eleggyel. Helyezz a kacsamellekre néhány rozmaringszálat. Fedd le a jénai tetejét, majd először 150 fokon párold a kacsamellet 20 percig, aztán fedő nélkül, 200 fokon pirítsd meg a kacsamell szeleteket.
Narancsmártást egyszerűen is készíthetsz. Facsard ki a két narancs levét, a magokat próbáld kihalászni. Majd a narancs húsát is tedd egy lábasba a fűszerekkel és a narancslével együtt. Amikor kicsit besűrűsödött, akkor húzd le a tűzhelyről és turmixold le az egészet, ha szükséges, egy kicsi keményítőt is adj hozzá.